Korai nyelvi fejlesztés: milyen nyelvvel kezdjünk?

Játékos nyelvátadás

Amikor Habsburg Ottónak tették fel a kérdést, hogy milyen módszerrel tanulta meg azt a rengeteg nyelvet, amit beszél, Habsburg Ottó a következőt válaszolta:

„Nem órarend szerint, hanem mindig beszélgetés közben. A németet, franciát, magyart még gyermek-, a spanyolt és a portugált serdülő koromban. Az angolt, szerencsére, sokkal későbben, amikor a 2. világháború idején Amerikába kerültem. Hogy miért szerencsémre? Mert szerintem az angolt nem szabad első nyelvként tanulni. A nyelv kezdeti könnyűsége elkényezteti az embert. És minthogy mindannyian lusták vagyunk, más nyelveknél azután nem szívesen vesszük tudomásul, hogy bizony alaposan meg kell dolgoznunk értük. Én nagyon örülök, hogy három kimondottan nehéz nyelvvel – a némettel, magyarral, franciával – kezdtem.”[1]


A francia nyelv kiváló alap más nyelvek tanulásához

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a franciát, mint idegen nyelvet már beszélők számára jóval könnyebb más nyelvek (német, angol, szláv és újlatin nyelvek stb.) elsajátítása, mint akik fordított sorrendben ismerkednek az idegen nyelvekkel. Elég például megjegyeznünk, hogy a ma használatos angol szókincs mintegy 50%-a a francia nyelvből származik. Nem meglepő tehát, hogy a francia nyelv ismerete óriási könnyebbséget jelent az angol nyelv könnyebb és gyorsabb elsajátításában, ami fordított sorrendben kevésbé mondható el.

Tudományos alapokon nyugvó tény, hogy a francia analitikus nyelv is, mely fejleszti a kritikai gondolkodást, amelynek az üzleti világban nagy hasznát lehet venni.

A francia nyelv gyakorlati haszna

Az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél franciául. A Frankofónia 68 államot és kormányt számlál. A világon oktatott idegen nyelvek közül az angol után franciául tanulnak a legtöbben, s a beszélt nyelvek sorában is az első 10 leggyakrabban használt nyelv között szerepel a francia nyelv. Az angol nyelven kívül csak franciául lehet a világ bármely országában tanulni.

A francia a kereskedelem, az európai uniós munka, a diplomácia, a turizmus, az építészet, a színház, a gasztronómia, a divat, a vizuális művészetek hivatalos nyelve. Nagyon fontos a francia nyelv a nemzetközi kapcsolatok szempontjából is, hiszen az ENSZ-ben, az Európai Unióban, az UNESCO-ban, a NATO-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, a Vöröskeresztnél vagy számos nemzetközi jogi intézményben a francia hivatalos nyelv, s egyben a munka nyelve is. Az európai intézmények három székhelyén, Strasbourgban, Brüsszelben és Luxemburgban is franciául beszélnek.


[1] Lomb Kató: Bábeli harmónia, Gondolat, 1988

One Comment to “Korai nyelvi fejlesztés: milyen nyelvvel kezdjünk?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük